Yazılım Geliştirmeye ve Programlamaya Yeni Başlayanlar için Tavsiyeler

“Yazılım işine nereden başlamalıyım?”, “Yazılım geliştirme sürecinde bana ne tavsiye edersiniz?”, “Hangi programlama dilini öğrenmeliyim?”, “Hangi kitabı okumalıyım?”, “Kendimi nasıl geliştiririm?”, “Sizce hangi görev benim için daha uygun?” gibi sorularla hem akademik kariyerimde (işim gereği) hem de 13 yılı aşkın özel sektör iş yaşamım süresince sürekli karşılaştım.

“Hatta bu soruları kendime de hep sordum, etrafımda bana yardımcı ustalar aradım durdum :)”

Yazının başlığı “Yeni Başlayanlar” için olsa da aslında burada değindiğim bir çok konu bu işi yapanlar için ömür boyu geçerli diye düşünüyorum. Konuyu 3 kategoride ve alt maddeler halinde toparlamaya çalıştım. Maddeler birbirine girmiş olabilir, kusura bakmayın. Ayrıca farklı bakış açılarına göre yeni kategoriler ve onlarca alt madde de eklenebilir. Ana tavsiye kategorilerim aşağıdaki gibi:

  1. Sosyal Tavsiyeler
  2. Genel Teknik Tavsiyeler
  3. Kodlama Tavsiyeleri

Sosyal Tavsiyeler

  1. Yaptığınız işten keyif almaya bakın. Yazılım ve kodlama bir çeşit sanatsal üretim işidir. Aşkla ve şevkle yapılmalıdır. Bana göre bir resim yapmaktan veya bir piyano çalmaktan farksızdır. Keyif almadan bu işi icra etmenize imkan yok. Kişilik olarak bu işe uygunsanız zaten keyif almamanız da imkansız. Eğer bu yazıyı okurken ne dediğimi anlıyor ama ne yapsanız da olmuyorsa, kodlar havada uçuşuyorsa, birisi sizin keyif alma düğmenize tam basamamış demektir. Çözülecek emin olun.
  2. Elinizi korkak alıştırmayın. Yanlış yapmaktan korkmayın. Yanlış yapa yapa doğruyu bulacaksınız. Yanlış yapmaktan korkarsanız hem öğrenme süreciniz çok yavaşlar hem de deneme-yanılma yöntemine başvuramayacağınız için sürekli soru sorarak etrafınızdakileri rahatsız etme riskiniz artar.
  3. Sürekli tırmalayın ve kazıyın. Gece gündüz demeden araştırın, okuyun, kodlayın ve deneyin. Bir problemi çözemediğinizde ya da bir projeyi bitiremediğinizde uykularınız kaçsın. Problemi çözemeyince hemen pes etmeyin. Stackoverflow ve Quora kullanmaktan çekinmeyin. On binlerce yazılımcı ile aynı yoldan geçiyorsunuz merak etmeyin.
  4. Konsantrasyonunuzu en üst seviyede tutun: Kodlama yapmak konsantrasyon gerektiren bir iştir. Odaklanmalısınız, odağınızı dağıtacak ve sizi bölecek her şeyden kaçının. Kodlama aşamasında iletişiminizi olabildiğince kapatın (Telefon, e-posta vb.). Yazılımcı konsantrasyonu ile ilgili yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
  5. Hayatınızı algoritmik yaşayın. Aslında sabah kalktığımız andan itibaren karşımıza çıkan her probleme karşı algoritmalar üreterek çözüm buluyoruz. Örneğin sabah kalktığımızda ne giyeceğiz. Mevsim, hava sıcaklığını yağmur yağıp yağmadığı, toplantı olup olmadığı vb. girdileri değerlendiren algoritmayı kafamızda işletir ve ona göre karar veririz. Önemli olan bunun bilincinde olarak hareket etmemiz.
  6. Gittiğiniz yerlerde kullanılan programlara dikkat edin. Örneğin bir restorana veya eczaneye gittiğinizde kullandıkları programa göz atın. Kullanıcıya “Nasıl memnun musunuz?”, “Hızlı mı?”, “En beğendiğiniz özelliği nedir?” gibi sorular sorun. Ekran tasarımlarını inceleyin, beğendiniz kısımları not edin.
  7. 1–2 ay önce yazdığınız kodu beğenmeyin. Beğeniyorsanız bir sakatlık vardır aman dikkat… Ya kendinizi geliştirmeyi (okumayı, araştırmayı, eğitimlere katılmayı) durdurdunuz ya da yazılım geliştirme işinden sıkıldınız demektir.

Yazının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

(Visited 759 times, 1 visits today)

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir